A ndikon cikli menstrual në performancën sportive?

A ndikon cikli menstrual në performancën sportive?

Pjesëmarrja në sport shpesh shihet si ruajtja e të rinjve dhe të aftë. Ndërsa vitet nga adoleshenca në moshën e rritur mund të jenë kur trupat janë në kulmin e aftësisë fizike, për gratë, kjo kohë ndodh që përkon me vitet në të cilat ndodh menstruacioni.

në fillim të këtij viti, kur tenisi britanik Heather Watson u mposht në raundin e parë të Australian Open, ajo ia atribuoi performancën e saj "Girl Things", duke bërë që ajo të përjetonte marramendje, nauze dhe lodhje ndërsa u përpoq te luaj.

Annabel Croft, një ish -tenist, i tha BBC se hapja e Watson ishte "e guximshme" dhe se "gratë vuajnë në heshtje për këtë temë. Gjithmonë ka qenë një temë tabu. "

Croft e konsideron ndikimin e ciklit menstrual në performancën sportive të jetë "tabu i fundit" në sport, por të tjerët minimizojnë ndikimin e tij. Vrapuesi britanik Paula Radcliffe aktualisht mban rekordin botëror për Maratonën e Grave dhe ajo theu rekordin ekzistues në fillim të periudhës së saj.

"Unë e theva rekordin botëror, kështu që nuk mund të jetë aq shumë pengesë," i tha ajo BBC, "por padyshim që kjo është arsyeja pse unë kisha një stomak të ngërçuar në të tretën e fundit të garës dhe nuk e bëri Unë do të ndjehem aq i qetë sa mund të kisha bërë. "

Në këtë qendër të vëmendjes, ne hetojmë se në çfarë mase cikli menstrual mund të ndikojë në performancën sportive, si dhe të shqyrtojmë strategjitë për zbutjen kundër efekteve të tij të kullimit.

Cilat simptoma janë shkaktuar nga menstruacioni?

Së pari, një përmbledhje e shkurtër e asaj që përfshin cikli menstrual. Cikli është një seri ndryshimesh që trupi i një gruaje kalon çdo muaj duke e përgatitur atë për mundësinë e shtatzënisë. Një vezë lëshohet nga vezori dhe rreshtimi i mitrës trashet (faza luteale). Nëse veza nuk fekondohet para fundit të ciklit, rreshtimi i mitrës derdhet nëpër vaginë.

Krahas këtyre ndryshimeve, gratë gjithashtu mund të preken nga sindromi premenstrual (PMS) që manifestohet në simptoma emocionale, të sjelljes dhe fizike. Kolegji Amerikan i Obstetërve dhe Gjinekologëve beson se rreth 85% e grave me menstruacione përjetojnë të paktën një simptomë të PMS si pjesë e ciklit të tyre mujor.

Këto simptoma kanë shumë potencial për të prishur performancën e një sportisti sportiv. Përveç ngërçit që i referohej Radcliffe, gratë mund të përjetojnë simptoma fizike siç janë dhimbjet e nyjeve dhe muskujve, dhimbjet e kokës, shtimi në peshë dhe nivelet e ulëta të energjisë.

Simptomat emocionale dhe të sjelljes të shkaktuara nga PMS gjithashtu duken përçarëse ndaj aktivitetit fizik, veçanërisht në nivelet elitare të konkurrencës kur edhe kufijtë më të vegjël mund të jenë vendimtare. Këto përfshijnë pagjumësinë, përqendrimin e dobët, nervozizmin dhe ndryshimet e oreksit.

Aktualisht, ekspertët nuk janë të sigurt se çfarë shkakton PMS, por besohet se ndryshimet në nivelet e hormoneve dhe serotonin e neurotransmetuesit mund të luanin role në zhvillimin e simptomave. > Simptomat fizike të PMS.

Por në çfarë mase menstruacionet dhe simptomat e tij të lidhura kanë një efekt në aftësinë e grave për të marrë pjesë në aktivitete sportive? Shtë e dokumentuar mirë që, për disa gra, simptomat e PMS mund të jenë mjaft të rënda për t’i detyruar ata të humbasin ditët e punës, dhe kështu që është të arsyetojë se ata gjithashtu mund të dëmtojnë aftësinë e grave për stërvitje.

Sidoqoftë, marrja e ushtrimeve të rregullta shpesh rekomandohet si një hap që gratë mund të ndërmarrin për të lehtësuar simptomat e PMS. A do të thotë kjo që gratë sportive duhet të mbrohen nga shtrirja e plotë e gjendjes?

Provat e menstruacioneve që ndikojnë në performancën

Fiziologu i ushtrimit Jason Karp, PhD, beson se nivelet e luhatshme të hormoneve progesterone dhe estrogjeni çojnë në ndryshime fiziologjike në trup gjatë menstruacioneve dhe se këto ndryshime janë përkeqësuar nga ushtrimi – veçanërisht nëse është intensiv.

Ndryshimet në trup gjatë fazës luteale të ciklit menstrual gjithashtu përfshijnë rritje të frymëmarrjes dhe temperaturës së trupit. "Një temperaturë më e lartë e trupit gjatë fazës luteale e bën më të vështirë drejtimin në nxehtësi, sepse nuk filloni të djersiteni për të shpërndarë nxehtësinë derisa të keni arritur një temperaturë më të lartë të trupit," shpjegon Karp.

Frymëmarrja e rritur gjatë fazës luteale gjithashtu do të thotë që më pak oksigjen është i disponueshëm për muskujt e përfshirë në stërvitje, shton ai, pasi më shumë oksigjen kërkohet nga muskujt përgjegjës për frymëmarrjen. Sidoqoftë, në vitin 2011, New York Times zhvilloi një artikull mbi ciklin menstrual dhe performancën atletike, duke përmendur një seri studimesh duke ekzaminuar rowers femra si provë se gratë nuk duhet të shqetësohen me vendin ku janë në ciklin e tyre Kur bëhet fjalë për performancën sportive.

Studiuesit arritën në përfundimin se "normalisht me menstruacione femra dhe rowers femra që marrin pilula [oral kontraceptive] nuk duhet të shqetësohen për kohën e ciklit të tyre menstrual në lidhje me performancën e optimizuar të qëndrueshmërisë specifike sportive."

Megjithëse studimet ekzaminuan performancën e sportistëve konkurrues dhe grave që u rreshtuan për argëtim, rezultatet e tyre janë të kufizuara rëndë nga numri i pjesëmarrësve që janë studiuar. Një studim përfshinte gjithsej 15 rowers, tjetri vetëm 11.

Këto studime janë tregues i mungesës së hulumtimit të cilësisë në këtë fushë, që do të thotë se ekspertët nuk janë në gjendje të flasin me siguri për ndikimin e plotë të menstruacioneve në sport.

Dr. Susan White, zyrtari kryesor mjekësor për Netball Australia, thotë se është një zonë e vështirë për të hulumtuar:

"Gjërat që disa gra i lidhin me ciklin menstrual, si Lodhja ose bloating ose letargjia e përgjithshme, janë të vështira për t’u matur. Dhe edhe nëse mund t’i masim ato, është e vështirë të thuash që është vetëm një ose një kombinim i atyre simptomave dhe faktorëve të tjerë të brendshëm ose të jashtëm që mund të ndikojnë në performancën. "

Ajo shprehet se ndërsa shfaqjet më të mira në botë janë regjistruar në të gjitha fazat e ciklit menstrual, një studim i kryer në Itali tregon se lojtarët femra të futbollit mund të jenë më në rrezik nga dëmtimi para dhe gjatë periudhave të tyre menstruale. "Isshtë e paqartë nëse ka qenë për shkak të faktorëve fiziologjikë ose psikologjikë ose një kombinimi të tyre," shton ajo.

një betejë psikologjike e heshtur

megjithëse ka mungesë sigurie nga studiuesit për efektet e ciklit menstrual, pasi Heather Watson ngriti temën se ka pasur shumë atletë të tjerë femra Duke ardhur përpara për të ndarë përvojat e tyre dhe për të përshkruar se si cikli menstrual ka ndikuar në shfaqjet e tyre.

Në një konferencë shtypi, tenisi çeke Petra Kvitova u pajtua që "është mjaft e vështirë" të luash në fillim të ciklit menstrual. Ish -numri një në botë një Martina Navratilova gjithashtu deklaroi se loja e saj ishte prekur.

"Ju nuk doni ta përdorni atë si një justifikim," i tha ajo BBC, "por kjo mund të prekë disa lojtarë në një mënyrë të madhe. Unë kurrë nuk kam folur për këtë por sigurisht që ishte aty. "

Paula Radcliffe ishte në gjendje të vendoste një rekord botëror ndërsa ishte në periudhën e saj. Për Andu Bobby George, kampion i kërcimit të gjatë të Indisë, megjithatë, menstruacioni e pengoi atë të kishte sukses.

"Unë isha në formë të lartë në çdo mënyrë tjetër, por periudha më bëri të ndjehesha më e dobët dhe nuk kishte asgjë që mund të bëja në lidhje me të," i tha George Scroll.in. "Pas ngjarjeve, shumë njerëz kritikuan performancën time, por kjo nuk është diçka që unë mund t’u tregoja ndonjëherë."

Në Indi, menstruacioni konsiderohet të jetë edhe më shumë një tabu sesa në Mbretërinë e Bashkuar dhe SH.B.A. Disa e konsiderojnë gjakun menstrual si të papastër, disa vajza nuk lejohen të hyjnë në kuzhina ose të flenë në dyshekë gjatë periudhës së tyre dhe vlerësohet se 10% e vajzave besojnë se menstruacioni është një sëmundje.

Fakti që menstruacioni është një subjekt tabu mund ta bëjë pjesëmarrjen në sport një rast në ankth, veçanërisht kur ekziston mundësia që ajo të bie në kundërshtim me rregullat e lojërave specifike. Disa uniforma sportive siç janë të bardhët tradicionalë të tenisit dhe pantallonat e ngushta të hipur në kalë mund t’i lënë gratë me ankth për mundësinë e "rrjedhjes", siç e thotë Annabel Croft.

https://harmoniqhealth.com/al/ jesh anëtar i një ekipi sportiv sigurisht që mund të ndihmojë në këto shqetësime. Të kesh kolegë me të cilët të ndajnë shqetësime që preken nga të njëjtat gjëra mund të ndihmojnë në gërryerjen e ndjenjës së tabu që ka një mbajtje mbi pjesën më të madhe të shoqërisë.

Në fakt, disa ekipe të tilla si ekipi i hokejve olimpikë britanikë monitorojnë ciklet menstruale të lojtarëve të tyre. "Somethingshtë diçka për të cilën ne nuk do të donim të merrnim shanse," i tha trajneri Ben Rosenblatt për The Guardian. "Ju arrini në finalen e një Olimpiash, ju doni të kontrolloni çdo aspekt të performancës tuaj."

Anëtari i ekipit Hannah MacLeod deklaron komoditetin më të madh të këtij monitorimi të ekipit është se anëtarët e ekipit nuk kanë pse të vuajnë ciklin menstrual në heshtje.

Biseda vazhdon

Përveç mbështetjes sociale që është në një ekip siguron, ekzistojnë mundësi të tjera në dispozicion të grave sportive për të zvogëluar efektet e menstruacioneve nëse ato preken veçanërisht nga ajo.

pilula dhe injeksione kontraceptive orale merren nga disa atletë për të kontrolluar kur ndodhin periudhat e tyre ose për t’i ndaluar ato plotësisht. Sidoqoftë, disa forma të ilaçeve dihet se ndikojnë në mbajtjen e ujit dhe disa përmbajnë përbërës që janë të ndaluar, që konsiderohen të përmirësojnë performancën. Në fund të fundit, ilaçet shtojnë një nivel të mëtejshëm të kompleksitetit në botën tashmë të ndërlikuar të sporteve të nivelit elitor.

Dhe ashtu si performanca sportive e grave ndikohet ndryshe nga menstruacioni, mendimet e grave për këtë temë ndryshojnë po aq shumë. Shumë pajtohen që menstruacioni mund të ndikojë në performancën, por që nuk duhet të përdoret për të shpjeguar raste kur atletët janë të pasuksesshëm.

"’ shtë personale për çdo atlet dhe në asnjë mënyrë nuk duhet të përdoret ndonjëherë si një justifikim, por, në të njëjtën kohë, ai ka një efekt, "thotë Anne Keovathong, një ish -tenisi britanik. Karriera e saj u shënua nga disa lëndime në gju të marra gjatë – dhe i atribuohet Keovathong – menstruacioneve.

çiklisti profesional Inga Thompson i tha CNN se ekzistonte rreziku për të minuar aftësitë sportive të grave përmes hapjes. "Ndihem shumë mbrojtës ndaj sportit tonë," tha ajo. "Ju nuk doni të tërheqni" kartën e vajzave ", sepse ne kemi luftuar kaq shumë për përfaqësim të barabartë."

isshtë e qartë se tabu rreth menstruacioneve dhe beteja për barazinë më të madhe vendndodhje të grave sportive në një pozitë të vështirë. Ka shumë prova anekdotale tani që menstruacioni ndikon në performancën, por mungesa e të dhënave klinike për ta mbështetur atë dhe huazuar autoritetin e IT.

Annabel Croft beson se Heather Watson ka hapur një debat botëror për menstruacionet, duke e bërë më të lehtë për atletët të flasin dhe të kërkojnë ndihmë për çdo problem që ata kanë në të ardhmen. Shumë do të shpresojnë që ky debat të shtrihet në hulumtime më të forta klinike, duke adresuar kufizimet që ekzistojnë aktualisht në sportet elitare.

  • Obeziteti/humbja e peshës/palestër
  • Mjekësia sportive/Fitnes
  • Shëndeti/Gjinekologjia e Grave
Scroll to Top